B.E.R.T. nu nog slimmer!

Tot enkele dagen geleden was BERT gewoon de collega tegenover mij. Of het mopperende vriendje van Ernie. Maar inmiddels heeft Google het een hele andere lading gegeven: Bidirectional Encoder Representations from Transformers. In normale mensentaal betekent het dat Google nog slimmer is geworden. Want met deze algoritme update verbetert de zoekmachine-gigant wederom de resultaten van zoekopdrachten.

Met de hulp van Artificial Intelligence wordt het menselijk taalgebruik verder ontrafeld. In het bijzonder voor ingewikkelde searches, waarbij de context van taalgebruik of volgorde van woorden belangrijk is, levert deze wijziging voordeel op. Slimme zet, zo lijkt, want uiteindelijk gaat het bij zoekresultaten natuurlijk om het begrijpen van taal. ‘Echte’ teksten gaan het dus opnemen tegen de SEO-teksten die je zo nu en dan op het web tegen komt. Bijkomend voordeel: het wordt in de toekomst makkelijker om voice search in te zetten, zonder dat je je vraag in steno moet omschrijven. De uitrol in Amerika is van start gegaan, alle overige landen volgen.

Conclusie: eerlijke content wordt nog belangrijker. Maar, de belangrijkste tip is nog wel: schrijf voor mensen, niet voor zoekmachines.

Meer weten? Google’s Vice President Search Pandu Nayak schreef er een blog over.