En toen was je collega ineens je huisgenoot…

Was het werkende leven vóór corona ook een eindeloze vergadering? Iets wat ik mij de afgelopen weken meermaals heb afgevraagd. Begrijp mij niet verkeerd, contact houden met collega’s is JUIST in tijden waarin je elkaar niet ‘in het echie’ kunt zien onmisbaar. Ook ik maak gretig gebruik van alle online tools die hierbij uitkomst bieden.

En misschien hebben we daar het pijnpunt ook gelijk te pakken: alle online tools, dat zijn er best veel. Whereby, Skype, Zoom, Teams, Webex en zo gaat de lijst nog even door. Het leed dat ‘inloggen op systemen’ heet zorgt ervoor dat ik een waslijst aan wachtwoorden moet aanmaken. En onthouden. Veel verder dan Welkom01, Welkom02, enzovoorts kom ik overigens niet. Het batterij-icoon van mijn Iphone kleurt om 11.15 uur al rood. Eenzaam? Ik ben nog nooit zo sociaal geweest!

Mute please
Het behoeft geen verdere uitleg dat de maximaal voorgeschreven schermtijd per dag door de gemiddelde Nederlander moeiteloos wordt overschreden. Ik vermoed dat ‘wil je je geluid even muten?’ momenteel één van de meest gestelde vragen is tijdens werkoverleggen. Grappig ook, hoe collega’s hun geluid op stil zetten, maar je aan hun mimiek en wilde gebaren toch kunt zien dat ze hun kinderen manen om héél snel buiten te gaan spelen. Ik sta versteld van de creativiteit die ouders, zorginstellingen, scholen en bedrijven laten zien in een periode waarin we veel vrijheden moeten opgeven, om het collectieve belang voorop stellen. En van de snelheid waarmee thuiswerken door werkgevers en werknemers wordt geadopteerd.

Nog zo’n mooie ontwikkeling: collega’s worden ineens huisgenoten. En andersom. Als je 24/7 bij elkaar op de lip zit vraagt dat om aanpassingsvermogen. Nooit geweten dat hij/zij zo lang- en vooral luid- telefoneert. En dat tikken op die laptop…! Goed je snapt het punt. De lunch daarentegen is stukken beter. Net als het werktenue, dat nu geen enkele restricties lijkt te hebben. Maar stiekem, heel stiekem, verlang ik wel een beetje terug naar de dag dat mijn eetkamertafel gewoon weer mijn eetkamertafel is. En ik mijn coronaknot en mijn casual Friday look (die inmiddels een hele week geldig is) vaarwel kan zeggen. Hopelijk tot snel: in real life en in goede gezondheid!